Hur du blir bättre på löpning med mindre skador och bättre teknik – del 4

OTR Sweden presenterar en artikelserie med 8 avsnitt om löpning

Del 4 – Fördelarna med löpning

Samtidigt som jag i tidigare inlägg pratat om hur viktigt det är att träna upp styrkan för löpning och vilka effekter det finns att vinna på rätt teknik så får vi heller inte glömma bort hur fantastiskt enkelt det är.

Knyt på dig skorna, öppna dörren, ge dig ut och 30min senare kan träningen vara klar. Det är för de flesta just efter träningen som känslan av eufori infinner sig. Det händer så otroligt mycket i kroppen vid träning och hormonerna flödar som ett vattenfall. Du känner dig stolt, snabb, lätt eller kanske tung, långsam och supertrött, MEN träningen är gjord och du skördar poäng hos din hälsa.

Visste du att 1 av 2 kommer att drabbas av hjärt- och kärlproblematik. 1 av 3 kommer att drabbas av cancer och 1 av 12 får diabetes. Dessa är fakta som finns att hämta hos folkhälsoinstitutet och många av oss vet om detta. Ändå ses ingen avtrappning. Att 1 av 2 av oss drabbas av hjärt- och kärlproblematik beror extremt mycket på övervikt. Varannan svensk man är överviktig idag och 25 % är feta. Detta skrämmer mig oerhört och kanske dig med? Vart är vi på väg?

Forskning visar att om du löptränar 3 gånger i veckan, i 30min varje gång så minskar risken att drabbas av dessa välfärdssjukdomar AVSEVÄRT!! Det måste ju vara en morot för alla? Så hur svårt ska det vara. Spring 3 gånger i veckan och du lever längre.  Min erfarenhet säger att mångas problem och motstånd är tid. ”Tiden finns inte”, ”tiden räcker inte till” eller ”jag hann inte”.  Om du inte börjar hinna till träningen får du skynda dig att leva för du kommer dö före oss…

Här kommer mina bästa tips på hur du ska göra:

  • Gå upp lite tidigare på morgonen och ge dig ut och spring innan frukost. Du slipper stressen efter jobbet plus att din förbränning startar igång med raketfart vilket har stora effekter på din viktkontroll.
  • Spring på lunchen.
  • Bestäm tid med en kompis eller ha lite kvalitetstid med din partner.
  • Ha möten i löpspåret
  • Anlita en tränare

// Fredrik Steen – VD – OTR Sweden

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna gärna en kommentar.
Tveka inte att bidra till dialogen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *