Hur du blir bättre på löpning med mindre skador och bättre teknik – del 3

b-w-slider-05

 

OTR Sweden presenterar en artikelserie med 8 avsnitt om löpning

Del 3 – ”Tekniken”

Denna vecka ska vi titta på de tekniska bitarna av löpning, alltså på vilket sätt vi ska springa för att vara så effektiva, skonsamma och i förlängningen, så snabba som möjligt. Vi börjar uppifrån och arbetar oss nedåt på kroppen. Att fokusera på hållningen är att börja rätt och betydligt enklare att justera istället för att fokusera på vilken del av foten som landar först i marken.

Hållningen:

Det är oerhört viktigt att ha en så bra kroppshållning som vi kan, efter våra egna förutsättningar, därför att hållningen spelar en avgörande roll för hur övriga bitar i löpsteget faller på plats. Tänk att du vill ha en atletisk kroppshållning.

Lutning:

Det är effektivt att luta sig aningen framåt i löpning för då kan vi använda gravitationen för att få fart framåt. Tänk så här. Du fyller upp ett glas med vatten ända upp till kanten. Sen lutar du glaset aningen och precis innan vattnet rinner ut stannar du. Där har du din lutning i löpning. Ju starkare du är i din muskulatur, desto mer kan du luta fram.

Armpendling:

Här har du mycket att vinna med en aktiv armpendel. Det största problemet idag bland motionären är att armarna inte alls är aktiva utan mest hänger där. Jobba aktivt med en kort armrörelse framåt och en spetsig armföring bakåt så får du högre frekvens på armpendeln vilket skapar högre frekvens på benen. Hållningen ska dock alltid finnas där. De allra flesta springer med ett för långt steg och för få steg/minut. Ni ska sträva mot 180steg/minut. Det är ganska snabb frekvens och då är armpendeln hastighet helt avgörande. 180steg/minut är ett riktvärde och passar inte alla. Vissa är väldigt långa och några väldigt korta. Hitta ”din” frekvens som känns bra.

Höften:

Du har säkert hört eller läst att du ska ”fram med höften”.  Det är rätt MEN extremt svårt att se med blotta ögat. Fokusera mer på hållning, lutning och armpendling så brukar det falla sig naturligt för höften att ”komma rätt”.

Fotisättning:

Hur du ”ska” sätta i foten i landningen beror väldigt mycket på din bakgrund, vikt, träningserfarenhet och hur övriga tekniska detaljer i löpningen sitter. Visst, det går fortare och är effektivare att springa på framfoten MEN det sliter också mer på vrister, hälsenor och vader. Är du en muskulärt svag löpare rekommenderar jag dig att gå varsamt fram med framfotslöpning då risken för överansträngning är större än vid hälisättning.  Däremot är det bra styrketräning att springa på framfoten kortare sträckor och successivt vänja kroppen vid belastningen.

// Fredrik Steen – VD – OTR Sweden

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna gärna en kommentar.
Tveka inte att bidra till dialogen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *